Через щось, чи для чогось?

Не всі події, що наступають одна за одною, зв’язані якимось причинно наслідковим зв’язком. Сонце не встає, тому, що півень кукурікає, хоча останнє завжди передує першому.

dominoes

Як же перевірити чи перша подія є причиною другої? У нашому випадку – необхідно “заткнути півнів”. І подивитися чи зійде після цього сонце. Якщо зійде – звязку немає:)

Життя, що бурлить навколо, може нагадувати переплет причинно наслідкових ланцюжків – сюжетних ліній. В цьому випадку, не всі події, що наступають одна за одною мають причинно наслідковий зв’язок, а лише ті, що знаходяться на одній і тіж сюжетній лінії, одному причинному ланцюжку. Але часто буває, що дві події мають один наслідок, або наслідки витікають з однієї причини. Щоб вода закипіла не достатньо поставили її на вогонь, а й забезпечити наявність всіх умов для того, щоб цей процес зміг відбутися(наявність кисню, необхідний тиск повітря та ін).

Тому краще сказати, що життя, більше нагадує так званні “причинно-наслідкові тенета”, аніж ланцюжковий переплет.

Система з зворотнім звязком.

Певна подія стається через щось? Чи скоріше для чогось?

ideal_feedback_model

В теорії управління часто вживається термін “система з додатньою(від’ємною) зворотньою ланкою”. Для таких систем характерним є те, що сигнал на виході системи впливає на її вхід. Якщо зворотня ланка додатня, то вихідний сигнал через зворотню ланку підсилює вхідний сигнал. Якщо ж ланка відємна, то система вважається стабілізуючою, і спроба збільшити аплітуду сигналу на вході призводить до того, що сигнал з виходу частково знову передається на вхід і гасить сигнал. І чим більше сигнал подають тим більше він гаситься. Сама ж система залишається стабілізованою.

“Я люблю солодке. У мене болить зуб.”

У мене болить зуб:

  • а) через те, що я їв багато солодкого?
  • б) для того, щоб я більше не міг їсти багато солодкого?

Правильна відповідь: і а) і б) одночасно.

Ми маємо справу із системою з від’ємним зворотнім зв’язком. Збільшення кількості споживання солодкого запускає механізми(зворотню ланку), які, в свою чергу, роблять все, щоб зменшити споживання солодкого, і якимось чином стабілізувати вміст глюкози в організмі.

Зустрічаються також і системи з додатнім зворотнім звязком, як от наприклад деякі процеси в економіці.

Підвищення курсу долара призводить до підвищення попиту на нього. В результаті долар стає в дефіциті, через що курс ще більше піднімається. Процес зациклюється, запускається ланцюгова реакція. Щоб вийти з цього піке необхідне втручання зовні.

Відємний зворотній зв’язок, зручний тоді, коли система повинна бути самодостатньою і мінімально залежати від зовнішніх чинників. “І нехай проблеми та незгоди не роблять вам в душі погоди(с)”.

Окремий інтерес представляє собою додатній зворотній зв’язок. На відміну від звичайної системи без зворотнього зв’язку, яка пасивно взаємодіє з навколишнім середовищем система з додатнім зв’язком взаємодіє активно. Така система на будь які зовнішні збурення реагує активно створюючи власні збурення і тим самим підсилюючи вже наявні.

І саме остання система найчастіше зустрічається, як елемент архітектури всесвіту.

Але про це колись потім…)

Залишити коментар